Képregény – Bloodlust

bloodlust_1_cover

Bloodlust
Év: 2010-
Műfaj: sci-fi, fantasy, cyberpunk
Hossz és értékelés: később.

Kissé nehéz a dolgom, mert rám mindig is inkább az objektivitás volt jellemző, ez esetben viszont egy hazai alkotással állok szemben, így akarva-akaratlanul is inkább pozitív irányba húz a szívem. Talán ezért is szakítok kivételesen a szokásommal, és csak a cikk legvégén közlöm a pontozásom eredményét, hogy a hibák és erények végigkövetésével együtt tudjátok valamelyest megérteni, miként jutottam el  a végeredményig.

Előre szólok, hogy míg nálam egyébként is alap, hogy nem írok úgy témáról, hogy azt ne járjam előtte körbe alaposabban, jelen esetben a Bloodlust facebook oldalának összes bejegyzését elolvastam, a weboldalukon szintén minden kis zugot végignéztem, továbbá az összes youtubeon fellelhető videót megkerestem róluk, hogy mire ténylegesen is kezembe foghatom a példányokat, legyen azért róla valami fogalmam, hogy mi áll a lapok mögött, kik csinálták, mi a sztorija ennek az egésznek.

A Bloodlust egy magyar képregény, melyet főként Fábián Péter és Kozmajer Viktor nevéhez köthetünk. Stílusában főleg cyberpunk, de bőven akad benne gore és erotika is, bár istenigazából ezek számomra alapok a cyberpunk műfajon belül, de hadd ne tegyek még egy olyan kirohanást a mai elpuhult stílusról, mint ami a Midnight Eye Gokuu bejegyzésembe is került. Érdekességképpen felvonultat egy vékony szál fantasy vonalat is, de ez a későbbiekben majd jól látszik, hogy egész jól belesimul a világba.
Tudomásom szerint a képregény ötlete a szerzők középiskolás éveiből származik (mivel osztálytársak voltak), és már megélt egy újrakezdést is: az első szám 2010 dátummal van ellátva, de korábban már megjelent egy változat, mely újraértelmezésével és rajzolásával adott életet a mai, immár kiforrott Bloodlustnak.
A képregény teljesen színes, egy szám pedig valamivel kevesebb mint 30 oldalból áll. A technikai részről ennél sokkal többet nem kívánok szólni, inkább térjünk át a lényegre.

bl_cover2Alapsztori
A poszt-apokaliptikus 2060-ban járunk, az egykori New York romjaira épült Crywen városában. A 2019-es katasztrófa után az emberiség városállamok építésével igyekezett valamiféle jövőt ígérni a túlélő lakosságnak, viszont az ég elvörösödésével, valamint az iható vízkészlet minimálisra redukálódásával gyakorlatilag születéstől kezdve garantált volt a félélet. Ebben a világban ismerjük meg főszereplőnőnket, Rachel Gilmoret, aki a Tisztogatók szervezetén belül tevékenykedik, akik nem épp az utcákat tisztogatják (mondjuk átvitt értelemben igen). Egy különös megbízás során hozza össze a sors egy névtelen idegennel, kivel sorsa a későbbiekben még számos alkalommal összefut, ez pedig úgy tűnik, egyáltalán nem a véletlen műve, sokkal inkább a sötét múlt rejti kettejük közös titkát.

Őszinte leszek, nekem ez az alapsztori bőven elég. Mármint nyilván van annyi poszt-apokaliptikus jővőkép már, hogy ebben nem lehet újat alkotni, de ez nem jelenti azt, hogy ez a recept rossz lenne. Sokkal könnyebb így megalkotni az univerzumot, ha mindenhonnan csippentünk egy picit. Legyen a világ egy súlyos katasztrófa után szinte totál lakhatatlan, ahol lerobbant, sötét városban tengetik bűnöző életüket az emberek többségei. Megy a szervkereskedelem, robotikus beültetések. Ez akár GUNNM is lehetne, nem? Ott a narancssárga égbolt – A Hegylakó 3? A fantasy az első számban meg kissé  a múmiára hajaz. Bevallom, engem titkon a főszereplő is emlékeztet Hellsing Alucardjára. Távol álljon tőlem azt állítani, hogy ezeket a készítők mind másoktól vették. Egyszerűen ebben a stílusban már mindent ellőttek valahol – legtöbb esetben pedig már ott is beváltak. Számomra itt is eléggé szép egyveleget alkottak, nekem Crywen világa felettébb tetszik! Olvasás közben érzem a város bűzlő sikátorait, undorodom a szétberhált testű korcs emberfajzatoktól, begerjedek a bűzös lebujok olcsó ringyóitól, el tudok merülni Crywenben. Akárhányszor cyberpunkot olvasok vagy látok, valahogy sokszor nincs meg bennük az a plusz, ami igazán életet lehel az egészbe. A készítők sokszor csak félkész mását próbálják adni annak, ami a fejükben megszületett. Talán azért nem érzem ezt itt, mert itt nem havonta megjelenő képregényről van szó (úgy értem több munka van egy fejezetben), ráadásul a színek hatása is csak segít ennek az érzésnek az elérésében. Én nem vagyok semmi rossznak elrontója, szerintem a színeknek igenis jó helyük van a képregényekben. Amíg az agyamnak azon kell kattognia, hogy egy képkockához színeket képzeljen, addig valamire nem marad idő. Szerintem ezzel valamelyest leveszik a vállunkról ezt az apró terhet. Jól szemlélteti ezt a tény, hogy több remek fanfic is megjelent már a Bloodlust világából, melyek helyet kaptak egy antológiában is.

bl_cover3Egy kicsit akkor nézzük is meg ezt a bizonyos rajzstílust. Valamelyest nekem az egész olyasmi hatást kelt, mintha Tsutomu Nihei stílusát kevernénk a klasszikus amerikai képregényekkel, és ezt megspékelnénk némi tetoválói hagyatékkal. Szerintem elég élvezhető az összhatás, bár helyenként látni néha apró furcsaságokat, igaz a számok haladtával azért a fejlődés is erősen észrevehető. Sokan kritizálják a már korábban említett színezést. Az elején valóban kissé fura volt, de mikor az antológia képregényeit olvastam, szinte már hiányzott. Csupán két dolog volt, ami nem nyerte el az én tetszésemet teljes mértékben: a szereplők arcai helyenként élettelenek, valamint néha nem jött át a harcok dinamikája kellően.

Viszont, mint ahogy semmi a világunkban, sajnos ez sem tökéletes. Hogy ne menjünk túl messzire, volt pár olyan amatőr hiba, amit azért nem szívesen lát senki sem egy képregényben. Azt hiszem két helyen is kilógott a formázott szöveg a buborékból – mindkettő valami kiáltás volt, de ilyen esetben feltétlen szükség van a szövegbuborékra? Nem tudom, nekem ez kicsit olyan fura, még ha nem is olyan nagy dolog. Ami viszont számomra mindenképp nagy dolog, az a helyesírás… Mármint… most komolyan? Ezzel engem nagyon fel lehet bosszantani, és éppen azért, mert az én helyesírásom sem tökéletes! Így ha már én észreveszek valamit, akkor nyilván mások is észreveszik. Apró hibák gyakorlatilag mindegyik kiadványban voltak, de az antológia egyik képregényében konkrétan elgépelések vannak. Nincs annál rosszabb érzés, mikor valaki próbál elmélyülni a lapok közt, és egyszer csak megakad a szeme egy ilyenen. Totál elvesztem a fonalat, és az az egész oldal gyakorlatilag megszűnik létezni számomra, mert egy elgépeléssel fogom azonosítani, nem pedig bizonyos képkockákkal. Valaki napokat dolgozik rajta, hogy megrajzolja, színezze, sorba rendezze a képeket, megcsinálja a szövegbuborékokat az oldalra, és az egész kárba vész egyetlen elgépelés miatt. Ez még olvasóként is zavaró, nem hiszem el, hogy alkotóként nem az.

bl_cover4De más baj is van a szöveggel. Néha a szövegkönyv kissé… fura. Mármint nem tudom megérteni, miként hangozhat el egy badass high-tech felszerelt bérgyilkosnő szájából olyan mondat veszekedés közben, hogy “Jobb lesz, ha elteszed a mókushergelődet, mielőtt összekócolom a hajad!”. Ezen a ponton azért meg kellett álljak egy pillanatra. Eredetileg azt hittem, hogy azért vannak benne ilyen sorok, mert igyekeznek kerülni a káromkodásokat (ami teljesen becsülendő), viszont a Zsoldosvégzet című spinoff bizony  elég kemény nyelvezetű. Időnként még elhangzanak fura dolgok, de úgy hallottam, hogy a legfrissebb számra ezek már csak mérsékelten jellemzőek, tehát ezen a téren is javulnak a srácok.

Viszont a legnagyobb baj sajnos most jön. Ami talán ebből a bejegyzésből is kezd lassan lejönni pár olvasónak, akárhogy próbálom pedig takargatni: a hossz. Ami gyakorlatilag nem létezik, tekintve, hogy a fő sztoriszálból jelenleg két fejezet jelent meg. Mármint, aki ismeri kicsit milyen ismertetőket írtam AA-ra, van róla fogalma, harminc másodpercből milyen szövegeket ki nem tudok varázsolni, de két fejezet, az akkor is két fejezet. 2010 óta ez egyszerűen kevés, még akkor is, ha tudom, hogy ez csak hobbi, ebből abszolút nem lehet megélni (mármint itthon tuti nem) és ezt az egészet csak munka mellett csinálják. Azért az antológia valamelyest kárpótolt, mert tényleg jó volt olvasni a novellákat is. Ezek mutatják igazán, mennyi potenciál van az egészben, mert ha ennyiből is ilyen művek tudnak kipattanni mások fejéből, akkor a szerzőében aztán pláne hihetetlen dolgoknak kell lennie.

Én összességében szeretem a Bloodlustot. Sokszor van, hogy egy jól összerakott kép igazi vizuális orgia, aminek minden négyzetcentiméterében el lehet merülni. Sok esetben legszívesebben kitenném a falra, amit látok (Debreceni lévén nincs lehetőségem képregénybörzékre járni, ahol tudtommal posztereket is lehet venni az aktuális szám mellé), főleg a Kéjgyilkos borítóját, amitől legkisebb túlzás nélkül, leesett az állam. Ilyenkor nagyon tudok azért belül örülni, hogy végre nekünk is van egy jó cyberpunk képregényünk! Mert a Bloodlust jó, és szerintem nem kéne sokkal több időt beleölni, hogy kitűnő legyen. A részletekben van a lényeg – még ha képregényről is van szó, hiába tökéletesek a képek, a dolog irodalmi része számomra sosem elhanyagolható.

bl_plagueAmúgy külön apróságként jegyzem meg az egész családias hangulatát, mert mikor a képregényt rendeltem, azt hittem valami gépies választ fogok kapni (e-mailben rendeltem), vagy akár egy bot fog válaszolni – viszont személyesen vették fel velem a kapcsolatot, ami igazából apróság, de mégis sokkal barátságosabb hatást kölcsönöz az egész vásárlásnak.

És akkor nézzük a végét: megéri megvenni a Bloodlust képregényt? Szerintem meg, csak nem feltétlen olyan formában, ahogy én tettem. Nagy örömömre a legutóbbi akciójukon belül volt szerencsém hozzájutni a három kiadványhoz (a már említett két szám és az antológia), így postaköltség nélkül küldték le nekem, ami tényleg remek, azonban aki most szeretne beruházni, inkább azt mondom, várjon egy keveset, mert a következő szám nemsokára kész lesz, egy korábbi interjúban pedig azt mondták, hogy 2014 végére le tervezik zárni az első nagyobb történetívet a 4. számmal is. Az antológia nagyja egyébként is fent van a weboldalukon, tehát ha ehhez nem jutsz hozzá, nem a világ vége, így ha rám hallgattok, akkor inkább egybe vegyétek majd meg a négy fejezetet. Amúgy itt még azt is megjegyzem, hogy rengeteg bónusz tartalmat lehet találni: a weboldaluk tele van mások értékeléseivel, deviantarton szinte minden borító és egyéb rajz megtalálható olykor egy teljes oldal alkotási fázisaival, youtube-on pedig még saját soundtrack is társul a képregény mellé!

Összességében a most látott anyagra egy egészen diplomatikus 7/10 pontot adok, ami természetesen a jövőben változhat, remélhetőleg jó irányba. Én biztosan követni fogom a képregényt, és amint lesz lehetőségem, írok majd a már nevezetes negyedik szám utáni tapasztalataimról is. Remélhetőleg erre nem kell túl sokat várnunk.

 

Pitbull

U.i.: az összes cikkbe illesztett kép megtalálható a weboldaluk galériájában.

Reklámok

4 thoughts on “Képregény – Bloodlust

 1. Pitbull szerint:

  Miután végigolvastam mások bejegyzéseit a képregényről (nem akartam írás előtt, nehogy befolyásoljanak), kiemelném Kránicz Bence kritikáját a Kilencedik.hu oldalon, ami több olyan gondolatot is tartalmaz, mellyel egyetértek, itt viszont nem került említésre.

 2. Kozmajer Viktor szerint:

  Szia Pitbull!

  Köszönjük az elemzést/kritikát, nekünk nagy szükségünk is van ezekre a fejlődéshez (főleg ilyen tartalmasakra). 🙂 Viszont 1-2 dolgot olvastam benne, amit majd pontosítanék, ha lehet (e-mailben megírom).

  Vannak olyan dolgok, amik nem jönnek át az olvasóknak (mókushergelő = cyberpunk szleng szó), ilyeneket mindenképp igyekszünk kerülni, vagy legalább leredukálni (pl. a Zsoldosba is bekerült nem egy ilyen szó, pl.: borotvafiú, de azt a szereplő miatt, akire mondják, nagyjából lehet sejteni mit jelent. De fő az egyértelműség, ez igaz, szóval ezen a téren is akarunk javítani. 😉
  A kilógó bubi amúgy direkt volt úgy csinálva, mert ordítás hangeffekt lenne, és ezt a formát találtuk ki neki (hogy ne a levegőbe lógjanak a karakterek, mint az 1. számban).
  A többiről meg írok az e-mail címedre, csak a hosszú hétvégén még lehet nem tudom elküldeni. Igyekszem minél előbb válaszolni. 🙂

  Még egyszer köszönjük a bejegyzést, aztán ha lesz 2-3 szabad perced, akkor olvasd el a legfrissebb mininket, A Gömböt is! 🙂
  –> http://bloodlust.hu/onlinecomics/bloodlust-a_gomb.pdf

  Üdv:
  Kozi

 3. balaaz szerint:

  F.U. Pit! Képzeld, lapozgatom a Kilencedik.hu-t és mit látok? Na mit? Hát TÉGED, illetve a blogodat, pontosabban ezt a “recenziót” linkelve, ajánlva. Betörtél a mainstream magasmédiába vazze! : ) Tósztot, Tósztot! Emelem poharam Rád, erre a nem lebecsülendő sikeredre, akkor is, ha csak lábjegyzetes is volt most. Köszönjük az eddigi blogolásod és kívánjuk magunknak, hogy írj még sok cikket érdekes dolgokról! Gratulálok! Kicsit irigy is vagyok egyben, mert az elismerést mindenki szomjúhozza, én is persze. Csak nekem még erre sincs esélyem, mert a “recenzió” nem az esetem, írni is lusta lennék ilyet – akkor is, ha egyszer talán majd ebben is kipróbálom magam a jövőben. Nem tudom, hogy te hogy éled meg ezt a dolgot, de szerintem abszolút megérdemelnél több figyelmet is. Én mindenesetre ezt a sikerednek könyveltem el – ha én magam nem is rajongtam ezért a bejegyzésedért – és mint ilyennek őszintén örülök. : )

  • Pitbull szerint:

   Nos, köszönöm a lelkes gratulációdat! Viszont minden szerénységet félretéve, szerintem azért ez nem olyan nagy dolog 🙂 Mármint nyilván elismerem, hogy a kilencedik.hu egy remek és színvonalas oldal, amit én magam is olvasok, de a link nem azért került ki, mert én olyan jól megírtam, hanem azért, mert a Bloodlustról írtam. A Bloodlustos srácok nagyon szorgalmasak, biztosan ők küldték el a cikkemet, maguktól az oldal szerkesztői aligha találnának rá.
   Egyébként kis túlzással még akár azt is mondhatnám, hogy ez egy “visszalépés”, mivel a Black Magic M-66 cikkem korábban már szerepelt a sajtókörképükben, ráadásul nem is lábjegyzetben, mint ez most 🙂
   http://www.kilencedik.hu/netes-sajtokorkep-37/
   Azt mondjuk valóban nem tudom, hogy találták meg akkor két nap alatt.

   De természetesen örülök ezeknek, nyilván büszke vagyok a bejegyzéseimre, és újfent köszönöm az elismerésed!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s